Dobro jutro selo moje
Dobra voda
Tražilica
Čestitka
Sponzori stranice
Sponzori i prijatelji stranice Dobra Voda su:Matija Lovric (Kanada),Marica Jovanic (Australija)
Blog - srpanj 2010
subota, srpanj 31, 2010
Majstorije na violini i šargiji pokazali su nam Perica Opačak i Mario Anušić,koji su nam odsvirali ovo lijepo kolo,koje sam nazvao Dobrovodsko kolo.Odsvirali su kako bi pjevači rekli na suvo,bez ozvučenja baš kako se nekada na istom mjestu sviralo i igralo pred našom kapelom u Dobroj Vodi.Pošto je Dobra Voda uvijek imala dobrih pjevača i svirača,pa tako i mnogi naši prijatelji svirači i pjevači dolaze rado u Dobru Vodu na svetu Anu,i uvjeren sam da će svake godine biti sve bolje,i da neće nedostajati kola,violine i šargije.


dobravoda @ 21:17 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 29, 2010
Na svetu Anu ove godine,iako je bio radni dan (ponedjeljak) okupio se veliki broj vjernika na misi,a poslije mise mnogi su se uputili svojim kućama,ili mjestima gdje su kuće nekad bile.A kod kapele pod šatorom goste su zabavljali Dobrovodski izvori na čelu sa Lukom Birčićem i Bukovački jarani.Po cijelom selu je odjekivala izvorna pjesma.Bilo je veselo na sve strane,pjevalo se kod Roke Mikulića,Jure Mikulića,Ive Martića,Pere i Jadranka Lucića,Jure Lucića i na drugim mjestima.Ova video snimka je snimljena kod Ive Martića,a ako dobijem snimke i sa drugih mjesta biće postavljene.

dobravoda @ 12:25 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 28, 2010


                    Nemanja Lukić

 

Nemanja Lukić je rođen 25.11.1951.godine u selu Cvrtkovci kod Doboja. Pjevati je naučio od oca Jovana i starije braće,a prvi put je počeo pjevati 1963.godine kao dvanaestogodišnjak,a pjevao je sa rođakom i prijateljem Nenadom Narićem.

  U svojoj karijeri je snimio 6 ploča singlica,i mnoštvo kaseta i CD-a,video kaseta i DVD-a. Svoju prvu ploču je snimio za Derventski List u kojem je urednik tada bio Mate Kovačević,a bilo je to davno,24.05.1974.godine. Pjevali su Nemanja Lukić i Ninko Tutnjević,uz muziku braće Grujić. Snimili su dvije pjesme: držo sam te ko na dlanu vode i žao mi je mladih dana.

Druga ploča je snimljena 27.04.1977. a pjevali su Nikola Todić,Rade Gojković i Nemanja Lukić,a naslov ploče je oj mladosti i momačko doba. Violinu je svirao Petar Blagojević, a šargiju Nemanja Lukić i Nikola Todić. Ploča je izašla za tadašnji PGP-RTB. Isti dan je snimljena ploča pod nazivom Porodica Todić ,Mara i Slavica,na kojoj šargiju svira Nemanja. Dalje ćemo nabrojati po godinama izdavanja kaseta slijedećih grupa:

1980.godine Nemanja snima ploču gdje pjeva sa braćom Gojković i Nedom Andrić,te snimaju poznatu pjesmu kad potjeraš stado svoje. Na ploči sviraju Momčilo Lazić violinu i Nemanja Lukić šargiju.

1981.godine izlazi ploča pod nazivom Raspjevani Bosanci,a pjevaju Nemanja Lukić,Rade Gojković i Nedo Andrić. Violinu svira Đokan Jeremić a šargiju Nemanja. Pjesme na toj ploči su:Pogodi nas vijest iz Crne Gore i Neću zbog nje piti ni pjevati. Iste godine izlazi i prva kaseta stari jarana pod istim nazivom.

1982.godine izlazi druga kaseta Stari jarana i singl ploča,pjevaju Nemanja i Rade Gojković,a sviraju Vojin Miletić violinu i Nemanja šargiju.

1983.Stari jarani,pjevaju Nemanja,Rade Gojković i Ljubo Đukić.Violinu je svirao Velimir Maksimović – Velo i šargiju Nemanja.Iste godine izlazi kaseta pod nazivom Cvrtkovački veseljaci,a pjevali su Nemanja Lukić i Ninko Tutnjević,a svirali sin i otac Marko Marković violinu i Stanoje Marković šargiju.Iste godine 1983. Izlazi još jedna kaseta gdje pjeva Nemanja. Izvorna grupa pod nazivom Dobojski sevdah,sa naslovnom pjesmom šic,mic,miciko. Pjevaju Nemanja Lukić,Milorad Kerić i Milovan Cvijanović.Violinu svira Milorad Kerić a šargiju Nemanja.

1984.godine grupa Nemanja i Biseri pod naslovom sretna ti svadba draga.Pjevaju Milorad Malbašić i Nemanja Lukić.Sviraju Ivo Kajišić violinu i Milorad Kerić šargiju.

1985.godine izlazi kaseta Bosanski biseri,gdje pjevaju Milorad Kerić i Nemanja Lukić.Sviraju Marijan Tokić violinu i Marko Janjiš šargiju.

Poslije slijede tri kaseta izvorne grupe Čujo i Nemanja gdje pjevaju Jozo Čujić i Nemanja Lukić.Prva je izašla 1988.godine pod nazivom Bosno,Bosno u srcu te čuvam .Na kaseti su svirali Džepina Josip violinu,Tomo Bilić šargiju i grupa PRO-EF.(Muzafer,Tahir i Damir Zubčević i Damir Ćutić). Kaseta je izašla za video produkciju Brod. Druga kaseta pod nazivom Ti se varaš ako misliš mala je izašla 1990. A violinu je svirao Nezir Zahirović,a šargiju Tomo Bilić. I treća 1991. Pod nazivom Ja odlazim u tuđinu.Violinu svira Ivan Martić i šargiju Marinko Lepan.

1990. godine izlazi i kaseta pod nazivom Svetini prijatelji gdje pjevaju Nemanja Lukić,Grujica Miletić i Sveto Nakaradić.

1991.ponovo izlazi kaseta Stari jarani u sastavu Rade i Milan Gojković i Nemanja Lukić.Violinu svira Slavko Grujičić – Vidara a šargiju Sofren Ilić.Naziv kasete je neka meni Bosne,a kasetu je izdao Viktor produkcija. Iste godine izlazi kaseta grupe Svetini prijatelji – našeg oca crna zemlja skriva,gdje pjevaju Nemanja,Velo i Sveto,a sviraju Velo i Nemanja.

1994.- Naše vrijeme,pjevaju Nemanja i Duško Petrić a sviraju Perica Stjepanović i Goran Blagojević.1995. – Božur – šljiva ranka.Pjevaju Nemanja i Milovan Railić,a sviraju Boro Daradan i Drago Kovačević – Kočo.Slijede još dvije kaseta grupe Božur 1996. I 1997.

1998.Nemanja i Đorđe Petrović – Đoša.Violinu svira Dragan Toprek i šargiju Goran Blagojević.iste godine izlazi i kaseta grupe Svetini prijatelji,gdje pjevaju Nemanja,Sveto i Duško,a sviraju violinu Duško Petrić i šargiju Slavko Grujičić – Vidara.1998.još izlazi i prva od tri kasete Raspjevani Dervenčani.Pjevali su Nemanja Lukić,Vojko i Vlado Vujičić uz muziku Siniša Malić violina i Marko Marković šargija. 1999 i 2000 izlazi tri kasete grupe Slaven i Nemanja (Slaven Vujičić i Nemanja Lukić).Sviraju Velo Maksimović i Nikola Tubić – Nidžo. 1999. Godine izlazi i kaseta grupe Dobojski biseri gdje Nemanja pjeva sa Tomom Grbić,uz muziku Perica Stjepanović  violina i Siniša Malić šargija.Kaseta nosi naziv NATO pakt.

 2000.još izlazi Dobojski biseri,pjevaju Nemanja,Tomo Grbić i Velo Gojković,a sviraju violinu Velo Maksimović i šargiju Tomo Grbić.

  2001.Naše vrijeme – u tuđini sam obolio,pjevaju Nemanja i Duško a sviraju Velo i Nidžo.

 2002.Stari pjevači Nešo i Nemanja,gdje pjevaju Nemanja i Nešo Pijetlović,a svirajuDragan Toprek i Goran Blagojević.

 2004.Gajske lutalice,a pjevaju Nemanja i Cvjetko Lazić – Cvijo, a sviraju braća Borić Siniša i Milenko.

  2006 i 2007 izlaze dvije kasete grupe Štrbački zvuci,gdje pjevaju Nemanja i Brane Savković,a sviraju violinu Ivan Martić i šargiju Siniša Savković,a na drugoj još nastupa na šargiji Aco Nikolić.

  2007.još izlazi kaseta Sveto i Nemanja (Nemanja i Sveto Nakaradić),a svirali su violinu Ivan Martić i Nikola Tubić – Nidžo šargiju.

  2009.Gajske lutalice (Nemanja i Cvijo),a sviraju Dragan Vidaković i Aco Nikolić.

 2010.još jedna kaseta grupe Gajske lutalice,a pjevaju Nemanja Lukić,Cvjetko Lazić – Cvijo i Milan Milanović – Benco,a sviraju Ivan Martić violinu i Nikola Tubić – Nidžo šargiju. Iste godine izlazi još jedna kaseta pod nazivom Momačke noći,a pjevali su Nemanja Lukić i Zvonko Šimunović. Violinu je svirao Dragan Vidaković i šargiju Aco Nikolić.

Trenutno radi (pjeva) sa Vjekom Antolovićem u izvornoj grupi Bosanski žubor.


Čitajući ovu biografiju vidimo o kakvom se pjevaču radi,pjevaču koji spada u sam vrh izvorne muzike. Nabrojali smo 19 izvornih grupa sa kojima je snimao ploče i kasete, a ove godine 2011. Nemanja priprema još jednu kasetu,ali naziv grupe i sastav nećemo odati jer Nemanja tako želi,ali možemo reći da će to biti dvadeseta grupa sa kojom snima.

To je bila nadamo se kompletna diskografija,i ukratko biografija pjevača izvorne muzike koji kako smo već rekli spada u sam vrh izvornog melosa. Za tri godine će biti 40 godina aktivnog  bavljenja izvornom muzikom,a nadamo se da će nas još dugo uveseljavati svojom pjesmom i svirkom,što su naše iskrene želje.

Za ovu priliku poklanjamo jedan mix pjesama (ukupno 26) koji sam nazvao Nemanja - pjesmom kroz vrijeme. Miks možete skinuti ovdje.

  Držo sam te ko na dlanu vode i žao mi je mladih dana dvije su pjesme koje su izašle na prvom albumu,odnosno prvoj ploči koja je izašla 1974.godine. Spomenute pjesme sa Nemanjine prve ploče možete preuzeti  ovdje

Dole niže se nalazi bogata galerija slika (omota) sa kaseta izvornih grupa gdje je nastupao (pjevao i svirao) Nemanja Lukić.

 

 
11gfuwrdreixkvd2ub.jpgdvr52qq0o03u6fup1hg4.jpgu46zrm3ch9ftoq9bauv3.jpgsjlk9dln7fqoo84r9vu.jpgzbq8de7f6osikpp9kyy.jpge0symfrwiis5radrj6l.jpgvyxllhvr5lwoyyqyzfz.jpg017fy6to8ju570avj3l.jpg

w3zavy4ezcjrxp6w1yk1.jpgc8ldyezk25g6pf3fu12.jpguieruq6sseuqs3ddch.jpg0voh5upjydckzvueoeuu.jpg

5yket2h0ny7mbtythzc.jpg835klvjd83awmzfzpzcw.jpgrs7k8x50c6rjdrsnsr.jpg

yo5k138kh0cfnimw53p5.jpg3578vxnzmdclbttv1k8y.jpga5wywmy42lagmbozjun.jpg

wg8evmyuustrul9xy5lb.jpgv5l55dofgnk25f4bq0p1.jpglnkqpnkbo2cojbl3bekg.jpg

5wqhcja0qj74rxxwg5fb.jpgwyldb8x7ab48z2my6i20.jpguvk5e9edj5w8jzyw6yxz.jpg

cz3vyg5nvkjjrov02hwc.jpgk8xxvki06jviit5d620.jpggba1543gv0uq0bx2y8w.jpg

cq35kjmiow7r77s7og1.jpg3f37qhfyfekqqf308bo1.jpggrr0sj922i7zuuuem2ji.jpg

2p7lldze7485t1trdx3i.jpg

dobravoda @ 22:31 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, srpanj 27, 2010
Sveta Ana u Dobroj Vodi je proslavljena u miru i veselju.Na misi se okupilo više od 300 vjernika iz Dobre Vode,ali i okolnih sela.Poslije mise pod šatorom su goste zabavljali Dobrovodski izvor i Bukovački jarani,ali bilo je tu i drugih svirača i pjevača koji su posvirali,i zapjevali,ili sjeli i popili piće.Za sada sam stavio album slika sa tog događaja a kasnije će biti i nekoliko video snimki.Slike sa mise,i druženja poslije mise mogu se pogledati ovdje.dobravoda @ 21:58 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 21, 2010
Za one koji ne znaju Dobra Voda je selo smješteni na brdu Vučijak,i trenutno nema nastanjenih osoba,a pred rat 1991. je brojilo 89 stanovnika,a veći broj dobrovodaca je odselio trbuhom za kruhom šezdesetih i sedamdesetih godina.

Kako doću u Dobru Vodu? Dobra Voda je udaljena od Slavonskog Broda 30 km a to je ujedno i najbliži put.Ide se u Bos.Brodu lijevo preko sela Liješće,u Klakaru kod ciglane se skrene desno,sljedeće selo je Vinska,pa Donja Vrela.U D.Vrelima kod vodotornja se ide lijevo do groblja je asfalt,a onda oko 5 km makadam kroz Gornja Vrela do D.Vode.

A ako netko hoće da izbjegne makadam postoje još dva pravca dvadesetak kilometara duža,ali je asfalt.Prvi je preko Odžaka.Kad se prođe Odžak na križanju jakešnica se ide desno u pravcu Doboja.Prolazi se kroz selo Botajica,pa u Dugom Polju desno i 8 km do Dobre Vode. Drugi pravac je preko Dervente,zapravo prije Dervente pratimo putokaz za Beograd lijevo.Prolazi se kroz Kulinu,Božince i dolazi se u Podnovlje.Tu se ide lijevo pravac Modriča.Nakon par km dolazi se u Dugo Polje,tu se ide lijevo 8 km je Dobra Voda.

Nadam se da ću biti od pomoći onima koji idu prvi put,ili su već bili pa zaboravili put.
dobravoda @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 18, 2010
Akcija čišćenja groblja i okoliša oko kapele uspješno provedena.Temperatura zraka je bila oko 35 stupnjeva ali to nas nije omelo da posao završimo a našlo se vremena i za odmor,i za pokoju pjesmu zašto su se pobrinuli Luka Birčić i Pero Lucić.Odaziv nije bio kao obično (vjerovatno zbog vrućine),ali ipak se uspjelo završiti.Obišao nas je i naš svećenik Marko Hrskanović koji nas je počastio i hladnim pivom.I ovaj put,kao i mnogo puta do sada su se pokazali stariji Dobrovodci Jurica,Marko,Branko,Jure i drugi da sve ne nabrajam,koji su bez obzira na vrućinu udarali sa kosama skoro bez odmora.Na ovoj slici se vidi kako to lijepo izgleda oko kapele,a ostale slike se mogu pogledati ovdje..

dobravoda @ 19:08 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 15, 2010
U subotu 17.srpnja se organizira akcija čišćenja groblja i okoliša kod kapele u Dobroj Vodi,pa svi koji imaju volje,trimer ili ručnu kosu mogu učestovati.Što nas je više biće brže gotovo,a i druženje će biti zanimljivije.A i sveta Ana nam je na pragu pa lijepo će biti prošetati po čistom groblju i nama a i našim gostima.A svi vi koji bi željeli pomoći a niste u mogućnosti doći,možete dati svoj prilog u fond za čišćenje groblja kod svećenika Marka na svetu Anu.Spisak svih koji su financijski pomogli fond do sada možete vidjeti  ovdje.dobravoda @ 18:18 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, srpanj 11, 2010
Pošto se sveta Ana polako približava jučerašni dan sam proveo u Dobroj Vodi,malo sam radio,a malo uživao,a i nešto vremena sam ostavio i za mali obilazak jednog dijela sela gdje zbog lošeg vremena ne idem baš često,a to je okolica izvora po kome je selo dobilo ime Dobra Voda.Posebno danas su bili aktivni kićijaši.Osim nas još su bili i Letići Zlatko,Vera (Verunika) i ekipa,i Lucići Jure i sestra Iva.Drago mi je da sam zabilježio,slikao i prvu gradnju u Dobroj Vodi,a to je gradnja vikendice Jure Lucića,koju gradi nedaleko od izvora Kićiuša,baš tamo gdje je nekad bila njihova kuća.Neću više ništa pisati,ostalo se može vidjeti na slikama ovdje.A ova slika je snimljena sa brda kamenika,pogled prema Marjana Tolića kući,iza je Jerkovića kosa,a iza pogled dopire sve do planine Trebava iza rijeke Bosne,prekrasan pogled !!!

dobravoda @ 12:27 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 8, 2010


dobravoda @ 13:57 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 7, 2010
Dokumentarni film "Boro" je snimljen 1979.godine u produkciji Njemačke ZDF televizije,a djelomično je sniman u Dobroj Vodi.Glavnu ulogu igra Boro Martić,čija je mama Marija Martić rođena u Dobroj Vodi,te su neke scene iz djetinjstva snimljene upravo u Dobroj Vodi. Ovo je jedan isječak gdje na samom početku pokazuje jednu scenu dobrovodskog pejzaža,a zvuk violine u pozadini izvodi moj otac Ivan Martić.

dobravoda @ 13:10 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
TagCloud
Dobra Voda - izvornjaci
posjete
free counters
- Izvorni kutak
- Muzika
- Filmovi Gledanje
Izvornjaci
PIŠITE NAM
 Adninistrator stranice
  Josip Martić
 
Sat
Arhiva
« » srp 2010
Trenutno na vezi
Lokacija posjeta
Prijatelji stranice
11arrzjqr7xgvaxcpc1c.jpg
Matija Lovrić - Kanada
4bxgnn0044kxxyp4xme2.jpg
Ilija Šola - Švicarska
Vrijeme
Anketa
Znate li gdje se nalazi Dobra Voda


VICEVI DANA
TV program
 
Index.hr
Nema zapisa.