Dobro jutro selo moje
Dobra voda
Tražilica
Čestitka
Sponzori stranice
Sponzori i prijatelji stranice Dobra Voda su:Matija Lovric (Kanada),Marica Jovanic (Australija)
Blog - prosinac 2010
petak, prosinac 31, 2010
                 Ivan Martić

 

Ivan Martić je rođen 10.06.1947.godine u Dobroj Vodi od oca Josipa  i majke Marije.


Kad je imao 6 godina prvi put je vidio violinu koju je kroz selo nosio i svirao Uroš Perić iz Dugog Polja.Kad je vidio violinu to mu se jako dopalo te je ocu objasnio kako izgleda violina.Otac Josip inače tesar morao je krenuti u izradu violine za sina.Na violini koju je napravio otac naučio je prve svirke.Nakon toga je kupio svoju prvu violinu od Jure Lucića iz sela,te je nastavio učiti svirati.

Sa 14.godina je ostao bez oca koji je 1961.godine umro,te je sam sa mamom nastavio voditi kućanstvo u teška vremena krize i neimaštine.

Kad je bio prvi razred osnovne škole u Dobroj Vodi svirao je u školi priredbu,a prvu priredbu van sela je svirao u Osijeku,a curice iz razreda su igrale kolo.  

Kasnije u školu kao učitelj dolazi David Tanasić iz Podnovlja,koji podržava Ivanovu svirku,te organiziraju priredbe po školama gdje Ivan svira violinu i pjeva narodne pjesme.

  Sa 16 godina upoznaje se sa Rajkom Vranješ iz Botajice.Rajko svira harmoniku i skupa kreću svirati na priredbama po školama i pjevati narodne pjesme. Osim u školama sviraju i u domu u Podnovlju.  

Zatim dolazi vrijeme snimanja ploča tzv.singlica.1969.godine je izašla prva ploča sa izvornom muzikom,a prvi su snimili Ilija i Marko Begić. A Ivan prvu svoju ploču snima 1971.godine,zapravo isti dan je snimio nekoliko ploča.  

 Prve ploče koje je svirao su : Šerac i Filip Senjak (ranjeno srce),Paćo i Luka (Odjek zvona sa staroga tornja),Jure Vuković i Franjo Begić (mislila je čovjek neće znati),Braća Barišić (majko majčice),Sestre Volar (baba će bešiku ljuljati) ,kasnije svira na ploči gdje pjevaju Jure Vuković i Franjo Jerković Franuka (pjevat ćemo ko nekad na prelu) itd.                                                                 

7y4x2uhiwp821l80k3i.jpgby78vmbo00dq9fmz2c31.jpg e15td7puwbbfy1qki81.jpg  y65l9an3l9d5sxh15lz.jpg jg27r8jc01xhuht3r86.jpg 0phc556rwh4h2bpf70.jpg1jtcnsxydcp4uv9sl78d.jpg 5y7z1pp3e5wjrqfsk2vk.jpg haeq0xabqgoyfhvepk.jpg 5uqmhgubikgi2e5iftm.jpg p3kieknrcxng0a2f7fc.jpg

1975.godine izdaje ploču na kojoj svira violinu i pjeva prvi i drugi glas (Dobrovodska svatovska pjesma).

Svoju prvu audio kasetu snima 1981.godine sa Izvornom grupom Ivana Božića. Na kaseti su pjevali Ivan Božić Bajo iz Pećnika,Franjo Jerković Franuka,i Niko Lucić,a šargiju svira Marko Lucić svi iz Dobre Vode.1983.godine je iz te grupe nastala grupa Dobrovodci na kojoj Ivan Martić svira violinu i pjeva jednu pjesmu,a još pjevaju Franjo Jerković,Niko Lucić i Vinko Jerković,a šargiju svira Marko Lucić.

Poslije toga počinje masovno snimanje kaseta te sa mnogo grupa snima kasete. Izvorne grupe sa kojim je snimao su: Braća Geljić,Jerkan i Šerac,braća Jelavić,Derventski zvuci,Plehanski odjeci,Braća Tunjić,Posavski odjeci,Svilajski zvuci,Tajne uspomene,Zlatne žice,Dobojski dukati,Ante Bubalo,Baščovani,Bećari,Božur,Štrbački zvuci,Bistri izvor,Biseri Posavine,Braća Domić,Braća Ilić,Braća Marušić,Bukovački jarani,Bukovački odjeci,Cerovački izvor,Derventski biseri,Dobojski biseri,Dobrovodski izvori,Dva jarana,Ivan i Nina,Izvornjačka duša,Komušanski vragolani,Komušanski zvuci,Lastavice,Mladi veseljaci,Modričke lole,Momačke uspomene,Naše vrijeme,Naši običaji,Nemanja i Sveto,Nena i zvuci s Kamena,Nešini dragulji,Odjek zavičaja,Pećnički biseri,Pećničke uspomene,Plehanska zvona,Posavska trojka,Posavski hrvati,Posavski zvuci,Posavski sijelo,Prijatelji,Raj,Sijede glave,Slaven Vujčić,Slavenove uspomene,Šerac i Brkljača,Šerka i Posavka,Šimo i Kaja,Tri cvijeta,Usorski izvori,Veseli kumovi,Veseli seljaci,Zapad,Veseljak Zeko,Zvuci violine. Nabrojao sam većinu grupa sa kojim je snimio kasetu na kojima je svirao violinu. Ukupan broj kaseta koje je snimio ni sam ne zna,zna samo da je sa većinom tih grupa snimio više albuma, sa nekima čak i do deset albuma.

Prva kaseta na kojoj osim što svira violinu i pjeva je kaseta Veseli seljaci 1983.godine (seljak rado očekuje zimu).Na kaseti pjevaju Ivan Martić i Ilija Anušić - Ikica,a 1985 izlazi kaseta Naši običaji (garavušo garava) gdje također pjevaju Ivan Martić i Ilija Anušić.Naši običaji poslije toga izdaju još tri kasete u sastavu Ilija Anušić i Vinko Jerković,a uz pratnju na violini Ivana Martića. Što se tiče pjevačke karijere još ćemo spomenuti tri albuma grupe Zlatni zvuci 1997,1998 i 2000.godine gdje pjevaju Ivan i Jerkan Martić.

ufnj70lbpl50un4ck96w.jpg4gtqzx5ampznuxpjktx.jpg 6czpxj04o6x057w16n7g.jpg 0xl9tje8blzzboqfvjm8.jpg v9anru608iygsie11b.jpg  h6yjid6z56821wm085um.jpg

Osim što je svirao na kasetama i pločama,sa većinom spomenutih grupa je surađivao i na svirkama u svatovima i na tada popularnim oproštajnima.Na svirkama je nastupao još i sa legendarnim Begićima, sa Marom i Derventskim lolama i drugim izvornim grupama. A za spomenuti je još i veliki broj snimljenih video kaseta i kasnije DVD-a.Najduže je neprestano radio sa izvornom grupom Svilajski zvuci. I sam voli reći da je najviše novaca zaradio upravo sa njima.Suradnja je trajala neprestano oko šest godina,te sa Geljićima oko pet godina i Jerkanom i Šercom također oko pet godina.A najbolja vremena za izvornu muziku navodi baš ta vremena osamdesetih godina kada je ostvario i svoj ososbni rekord od 13 noći sviranja za redom. Kaže da je bilo naporno ali isplativo,i to je vrijeme suradnje sa spomenutim Svilajskim zvucima,Geljićima i Jerkanom i Šercom.

                          Svilajski zvuci u Švicarskoj u Locarnu 1987.godine

Za veliki broj izvornih grupa je radio i tekstove i muziku kao kompozitor. U zadnje vrijeme se najviše bavi komponiranjem i snimanjem CD-a a manje se bavi živim svirkama. Ove godine obilježava 40 godina kako se bavi aktivno izvornom muzkom,od prvog snimanja ploče,a više od 50 godina kako svira violinu.

U svojoj karijeri do sada je izdao i jednu kasetu narodnih izvornih kola.Kompletan album kola možete skinuti  ovdje.

Mnogim mladim violinistima je uzor,i mnogima je pomagao svojim znanjem i iskustvom.

I na kraju možemo konstatirati da je Ivan Martić zasigurno ako ne najbolji,onda jedan od najboljih violinista u našoj Bosanskoj izvornoj muzici.  

Još nekoliko slika sa svirki i nekoliko omota kaseta možete pogledati.A dole ispod poklon nekoliko starih ploča za skinuti.Ugodno slušanje!

 

dwg7aht5y7uu1lenzum.jpg    ojo4rqdo2tam3hy56wz.jpgodnx2qxmb0fc1wdxfb0.jpg5baf23zibp6pw8vn09b.jpg dmfzeubgyeptgl77huvr.jpg  yns0q9omhcy0m5s9o8sv.jpg k9565syxoycuks0sw90x.jpg d4mm14meutlrxg6579ly.jpghisgjso69tg3hzgwmu.jpghe965rs3sfu48hjap0q.jpg h9iee3kwgscpp5y9e0ok.jpg tg8yprwrg0h3ccpmt8a6.jpg dw44emyht4gglxpxpcri.jpg p8vq307mg4jrdjbj00lm.jpg g47e18uj166z4xul9m.jpgdj4a0dudica7g4yezjd.jpgpf96k7mcdl11byscnchr.jpg5n1zbd6jy12pff4tkoh2.jpg saowjldr32uip2x2ynl.jpg  ig2nj4vjvfoc67upxwz.jpg 

-Paćo Ćorluka i Luka Anušić - odjek zvona sa staroga tornja

-Ilija Grubišić i Filip Senjak - ranjeno srce

-Sestre Anđa i Jela Volar - baba će bešiku ljuljati

-Jure Vuković i Franjo Jerković Franuka - pjevat ćemo ko nekad na prelu

dobravoda @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, prosinac 24, 2010
dobravoda @ 15:40 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 23, 2010
Sutra je Badnjak ili kako smo nekad zvali Badnjica .Običaj je kod nas u Dobroj Vodi bio da se rano ujutro nosi badnjak po kućama u selu.Poranilo bi se prija svanuća sa granom od smreke ili bora bi se došlo pred vrata domaćina.Granu bi stavili pokraj vrata,ako već nema badnjak.Onda se zove „Domaćine,badnjak na kuću,a Božić u kuću“.Gazda kuće bi otvorio vrata i pozvao u kuću gdje bi se postavljanje badnjaka nagradilo.Obično je to bila kobasica,rakija ili bilo što drugo što je domaćinska kuća imala.Iz priče svoje bake sjećam se da je nekada badnjak nosio jedan Dobrovodac koji se zvao Marijan.On bi nakon što bi stavio badnjak povikao „domaćine,badnjak na kuću,Marijan u kuću,dida u podrum a baba na tavan“…

Još jedna od bakini priča je ta da na badnjak navečer momci i cure odu do kokošinjca gdje su spavale kokoši.Jedno po jedno bi lupali rukom po kokošinjcu,ako se kokoši jave taj koji je lupio će se u idućoj godini oženiti ili udati. I stvarno se dešavalo da netko lupa po kokošinjcu nekoliko puta a kokoši se ne javljaju,a netko čim dotakne kokošinjac kokoši se javljaju (tko želi može isprobati,naravno ako ima kokošinjac i kokoši).

dobravoda @ 21:50 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, prosinac 17, 2010


Nekada je bilo pravo veselje u iščekivanju Božića. Pečenica se pekla na ražnju i često u prirodi baš kao što na slici peku moj stric Vinko Martić i Baka Marija Martić. Ovdje su bile manje pečenice ali ih je zato tri komada,ali prava pečenica za Božić je morala imati bar 60 do 70 kila a nerijetko je znala premašiti i 80.Okretala se ručno i mi djeca bi se izmjenjivali,a kad smo slobodni bilo bi grudvanje,a snijeg  je uglavnom u to vrijeme bio dubok do koljena. Pečenicu smo obično pekli na Badnjak pa je bilo zabranjeno čopanje. Pošto je naša župa bila u Brusnici kod nas u Dobroj Vodi nije bila misa ponoćka nego zornica koja je počinjala  6 sati.A kad misa završi onda je bilo veselje uz pjesmu i kolo. Muškarci su iz svojih džepova vadili flaše i ploske sa rakijom i svačija se morala isprobati tako da su kući dolazili svi „veseli“.Nažalost u to vrijeme djeca su na Božić morala u školu,ali nas je tata uvijek ostavljao kod kuće,a na neki način je pravdao.Eto to je bilo iz mojih sjećanja koja su ostala iz vremena kad sam još kao dijete proživljavao dolazak Božića.

Još starih slika možete pogledati u albumu stare slike 3.

dobravoda @ 15:27 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 12, 2010
Danas je treća nedjelja došašća,današnji dan se slave "Materice".Mnogi danas ni ne znaju šta je to. Mi smo materice nekada obilježavali tako što smo ujutro kad ustanemo vezali mamu i tražili "ocjenu",a morali smo rano ustati prije nego što bi mama ustala.Kad je vežemo onda tražimo ocjenu.Mama bi se večer prije pripremila i morala bi nam nešto dati.Obično su to bile bombone,orasi ili bilo što drugo.Kad se ocjeni mi bi je oslobodili. Onda bi se skidala kobasica sa tavana i pekla bi se za doručak.

dobravoda @ 22:39 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 2, 2010
 

 

Četiri slike među kojima i ova dodane su u album

stare slike 2.

dobravoda @ 20:19 |Komentiraj | Komentari: 0
TagCloud
Dobra Voda - izvornjaci
posjete
free counters
- Izvorni kutak
- Muzika
- Filmovi Gledanje
Izvornjaci
PIŠITE NAM
 Adninistrator stranice
  Josip Martić
 
Sat
Arhiva
« » pro 2010
 • p
 • u
 • s
 • č
 • p
 • s
 • n
 •  
 •  
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22
 • 23
 • 24
 • 25
 • 26
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Trenutno na vezi
Lokacija posjeta
Prijatelji stranice
11arrzjqr7xgvaxcpc1c.jpg
Matija Lovrić - Kanada
4bxgnn0044kxxyp4xme2.jpg
Ilija Šola - Švicarska
Vrijeme
Anketa
Znate li gdje se nalazi Dobra Voda


VICEVI DANA
TV program
 
Index.hr
Nema zapisa.